Locale Altele
Marti, 30 Aprilie 2024
Marti, 30 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Piata imobiliara din Satu Mare se “dezgheata”
Arra Imobiliare  - Sambata, 10 Octombrie 2009

Dupa o prima jumatate de an de „inghet” imobiliar, perioada in care nu au avut loc tranzactii imobiliare sau, daca au existat, acestea au fost sporadice si bazate in special pe tranzactii in care vanzatorii au fost dispusi sa vanda la orice pret pentru a avea cash, iata ca odata cu lansarea programului « Prima Casa », interesul cumparatorilor a revenit, deblocand practic piata imobiliara din Satu Mare.

                  

Care au fost efectele programului « Prima Casa » ?

           

In primul rand i-a determinat pe potentialii cumparatori sa se gandeasca la investitii, in conditiile in care un credit obtinut prin « Prima Casa » ofera doua avantaje importante fata de un credit obisnuit : costuri cu dobanda si comisioane mult mai mici, precum si posibilitatea achizitiei unui imobil cu un avans minim de 5% din valoare (pana la 60.000 euro).

           

Un efect colateral al programului « Prima Casa » a fost scaderea dobanzii la creditare si, de asemenea, la depozitele bancare. Aceasta a avut ca efect  repozitionarea persoanelor care isi tineau economiile in banca, motivati de o dobanda mare. Acestia au redevenit interesati in a investi in imobiliare.

           

In consecinta, acestea au dus la un anumit interes pe piata imobiliara din Satu Mare, interes care, cumulat cu vacanta « capsunarilor », a facut din august prima luna cu tranzactii imobiliare din acest an.

           

In raportul site-ului www.anim.ro , pagina de anunturi imobiliare gratuite din Satu Mare, se observa in mod evident acest lucru, comparativ cu lunile anterioare.

           

Astfel :            

       

- apartamentele cu 2 camere : din 29 de anunturi, 7 imobile au fost vandute, 2 asteapta aprobare pentru « Prima Casa », 2 au fost retrase  de la vanzare, iar la 11 s-au micsorat preturile.

      

- apartamente cu 3 camere : din 17 anunturi, 2 imobile au fost vandute, 2 au fost retrase de la vanzare, iar la 3 dintre ele s-a micsorat pretul.

      

- apartamentele cu 4 camere : din 12 anunturi, 1 imobil a fost vandut, iar la 2 dintre ele s-a micsorat pretul.

      

- case : din 57 anunturi, 5 case au fost vandute, 1 a fost retrasa de la vanzare, iar la 14 s-a micsorat pretul.

           

Raportul este valabil pentru lunile august si septembrie. Fata de raportul anterior, cand nu avusese loc nici o tranzactie, acesta ne arata la un numar total de 115 anunturi, 15 tranzactii. Este un semnal pozitiv, care ne arata ca piata imobiliara din Satu Mare s-a deblocat.

           

Referitor la programul « Prima Casa », semnalele sunt mai mult negative decat pozitive. Deocamdata, numarul de credite acordate prin acest program in Satu Mare este extrem de redus (din informatiile detinute, aproximativ 4).

           

Exista un blocaj in corespondenta dintre banci si F.N.G.C.I.M.M. ce genereaza intarzieri de peste 60 de zile la aprobarea unui astfel de credit. Exista pericolul ca o parte dintre cumparatori  sa-si piarda astfel sumele de avans achitate in momentul semnarii antecontractului.

           

Se spera insa ca sistemul bancar sa vina pe piata cu oferte apropiate (sunt semnale in acest sens) care sa permita finantarea achizitiilor imobiliare in conditiile in care pe piata exista o lipsa de cash.

 

Ce se va intampla mai departe ?

                 

Piata imobiliara a ajuns la o maturitate ce genereaza fluctuatii din ce in ce mai mici ale preturilor. A disparut segmentul persoanelor care investeau in imobiliare (speculantii), care castigau din cresterea de preturi, astfel incat in acest moment cumpara si vinde doar cine are nevoie. De asemenea, schimburile imobiliare s-au inmultit, fiind o solutie in conditiile in care exista o lipsa evidenta de cash pe piata.

           

In aceste conditii este posibil ca numarul de tranzactii sa creasca in continuare, aceasta depinzand foarte mult si de politica bancara.

 

Preturile vor scadea in continuare ?

                 

In conditiile in care peste 80% dintre romani sunt proprietari, iar preturile imobilelor au scazut cu 25%- 35% fata de anul trecut, sansele ca preturile imobilelor sa mai creasca sunt aproape nule.


La apartamentele noi, preturile au scazut, de asemenea, bazate si pe scaderea preturilor   materialelor de constructii, a manoperei si a marjei de profit. Exista insa o limita minima dictata de aceste costuri, marja de profit fiind astazi mult mai redusa fata de anii anteriori.

 

Preturile vor incepe sa urce ?

                 

In conditiile in care lipsa de bani cash este evidenta, iar numarul de locuri de munca a scazut (rata somajului este in crestere), sunt din ce in ce mai putine persoane elegibile pentru un credit imobiliar, cel putin pentru o perioada de 6 luni - 1 an, preturile probabil ca vor ramane la nivelul de astazi.

           

Pe termen lung, plecand de la afirmatia lui Ion Tiriac : « in urmatorii 10 ani va fi imposibil sa cumperi imobile la un pret mai mic decat cel din acest an », putem asista la o crestere moderata a preturilor imobilelor din Romania si Satu Mare.

                

Asteptam cu interes elaborarea noului P.U.G in asa fel incat sa putem « creiona » viitorul imobiliar la Satu Mare, in functie de « viziunea » celor implicati in elaborarea acestuia. Din pacate, deocamdata, intarzierile constatate in etapele initiale ale elaborarii PUG sunt de prost augur.

 

Alte informaţii utile despre piaţa imobiliară din Satu Mare găsiţi pe site-ul Arra Imobiliare.

3920 vizite
Distribuie pe